Czas, gdy natura budzi się z powrotem do życia to też świetny czas, by pobudzić nasze organizmy do działania. Warto dostarczać sobie energii przez zdrowe posiłki i dbać o swoje ciało, aby móc w pełni korzystać z nadchodzącej pięknej pogody. Aby być zdrowym, radosnym i dobrze czuć się we własnej skórze. Tym samym, wiosna to czas, gdy do naszych kuchni wracają świeże zioła i warzywa sezonowe. Do łask wracają kolorowe sałatki i różnorodne lekkie zupy. Co warto zjeść o tej porze roku?
Sezonowe warzywa
Do typowo wiosennych przysmaków należą na przykład szparagi. Zawierają dużo błonnika, kwas foliowy, witaminę C i witaminę E – korzystną dla naszej skóry i włosów. Poza tym, wyróżniają się bardzo charakterystycznym smakiem i można wykorzystać je w różnych daniach.
Wiosenne potrawy
W polskiej kuchni w sezonie kwiecień-czerwiec zaczynają z powrotem pojawiać się sałatki. Dzięki większej dostępności warzyw i lepszej jakości owoców niż zimą, warto sięgnąć po sałatę i połączyć ją z różnymi składnikami. Zdrowa sałatka może zawierać warzywa i owoce, a także źródło białka, aby być zbilansowanym posiłkiem. Tym źródłem może być jajko gotowane, pieczony kurczak, łosoś wędzony, a z roślinnych źródeł – na przykład warzywa lub cieciorka. Sałatkowych możliwości jest nieskończenie wiele!
Zaraz za sałatkami możemy wyróżnić wiosenne zupy, a więc z sezonowych warzyw. Na uwagę z pewnością zasługuje zupa szparagowa. Smaczna jest również zupa botwinka, która powstaje na bazie młodych buraków i świetnie smakuje ze świeżym koperkiem. Kiedy jest już dostatecznie ciepło, miejsce botwinki może zająć chłodnik. Brzmi smacznie? W sezonie letnim znajdziesz chłodnik w menu restauracji Pod Koziołkiem w Poznaniu – zapraszamy serdecznie!
Najnowsze komentarze